Sommelier opleiding voor het Internationaal A.S.I. Diploma
De Sommelier opleiding van Edwines School is de opleiding in Nederland voor professionele (aankomende) sommeliers. De opleiding duurt een jaar en is ingedeeld in verschillende les units van hoog niveau. Na elke leseenheid volgt een examen of toets. De totale opleiding wordt afgesloten met een groot Engels eindexamen zowel mondeling als schriftelijk: het ASI Diploma Certification Exam van de Association de la Sommellerie Internationale.
Deze opleiding is de passie en droom van mij. Ik vind het daarom geweldig om mijn passie en kennis te kunnen delen met enthousiaste vakgenoten. Daarom heb ik deze Sommelier opleiding A.S.I. Diploma opgezet. Schrijf je snel in want elke klas bestaat maar uit maximaal 14 deelnemers. Oud-studenten aan de Edwines School en leden van het NGS profiteren bovendien een speciale korting. Ik bereid je voor een excellente sommelier te worden, zodat deelname aan het Nederlands Kampioenschap mogelijk is. Voor inspiratie bekijk onderstaande film over het kampioenschap in Parijs.
Voor wie in de Sommelier opleiding A.S.I. Diploma?
Ben je al in het bezit van een gedegen wijndiploma, of in de afronding daarvan (minimaal WSET Level 3 of Vinoloog van de Wijnacademie)? Wil je verder als (aankomend) sommelier in de Horeca waarin je werkzaam bent? Dan is deze opleiding van onschatbare waarde voor je ambitie. Daarom zit deze opleiding boordevol intensieve lessen is dan een absolute aanrader en eigenlijk een must voor jou. De sommelier opleiding aan de Edwines School met het internationale A.S.I. examen certificeert jouw direct als erkend sommelier. Want iedereen kan zich helaas gewoon zo noemen….
Wat is de lesinhoud van de Sommelier opleiding A.S.I. Diploma?
Vraag hier het lesrooster aan!
Sommelier vaardigheden
✓ Praktijkhandelingen / wijnbehandeling op internationaal (wedstrijd) niveau: beluchten, decanteren, serveren, glaswerk, diverse conserveringsmethoden.
✓ Kennis van alle dranken: water, bier, koffie, thee, saké, gedestilleerd.
✓ Herkennen van wijnfouten en de handelingen hiervan.
✓ Samenstellen wijnarrangement.
✓ Het maken van een wijnkaart (Ook een eindopdracht aan het einde, inclusief bedrijfsformule, calculatie verantwoording, importeren wijn).
Keukenkennis
✓ Warenkennis keuken / product herkenning.
✓ Kooktechnieken en invloed op smaakprofiel.
✓ Menuleer en opbouw menu.
✓ Sauzen en garnituren.
✓ Zelf koken naar de perfecte match tussen wijn en gerecht.
✓ Kaaskennis: productie, bewaren, serveren, combineren kazen en dranken door gastdocente Betty Koster van Fromagerie l’Amuse.
Harmonie drank en gerecht
✓ Het fundament van proeven.
✓ Bepalen smaakprofiel en smaakfactoren benoemen.
✓ Het kunnen toepassen van het smaakprofiel, het leggen van conclusies.
✓ Het kunnen maken van gastronomisch verantwoorde combinaties.
Drankenkennis
✓ Diverse verdiepingsdagen en thematische proeverijen (Mousserend, iconische wijn).
✓ Het bepalen van kwaliteit, bewaarpotentieel, culinaire inzetbaarheid en wijnbehandeling (beluchten, decanteren).
✓ Het maken van een uitgebreide, wedstrijd/examen waardige proefnotitie.
✓ De wijnmaker en het smaakprofiel.
✓ WSET Sake.
✓ WSET Spirits.
✓ Capstone California Wines.
Management
✓ Sociale vaardigheden, hostmanship, gastheerschap, verkooptechnieken, gastenkennis, klachtenafhandeling.
✓ Marketing, bepalen van bedrijfsformule.
✓ Maken marketing plan met presentatie daarvan.
✓ Wijninkoop, voorraadbeheer, kostprijsberekening, bepalen marge en verkoopprijs.
Alle bovenstaande onderdelen komen tevens aan bod in het grote eindexamen en de eindopdracht.
Decanteren

WSET Spirits

Lidmaatschap

WSET Sake

Thee dag

Blind proeven

Capstone

Verkoop

Kaas dag

Koffie dag

Lidmaatschap

Management

Serveren

Proeverijen

Bier

Wat zijn de verschillende les locaties?



De lessen van de opleiding zijn op diverse locaties en zoveel mogelijk in en rondom Amersfoort, heerlijk centraal in Nederland.
International Tea & Coffee Academy Zeewolde (thee lesdag)
Gildenveld 8, 3892 DG Zeewolde
Telefoon: 085 301 8527
Link naar ITC
International Tea & Coffee Academy Amersfoort (Barista & slow coffee lesdag)
Fabriek aan de Eem – Unit 16
Heliumweg 40, 3812 RE Amersfoort
Telefoon: 085 301 8527
Link naar ITC
Het Kookcollege Amersfoort (Harmonie Wijn & Gerecht en de kooklesdag)
Nijverheidsweg-Noord 55A, 3812 PK Amersfoort
Telefoon: 033 760 01
Link naar Kookcollege
Zalencentrum Amershof (vlakbij Amersfoort CS)
Snouckaertlaan 11 (zijstraat Stationstraat)
3811 MA Amersfoort
Telefoon: 033 461 35 24
Link naar Amershof
Wat kost de Sommelier opleiding A.S.I. Diploma en wat krijg ik ervoor?
De totaalprijs is inclusief alles (€ 4.458,08 incl. btw). Geen verborgen kosten achteraf. Termijnbetaling is uiteraard mogelijk, ook een zakelijke factuur.( € 3.999,– ex. btw)
Je krijgt hiervoor:
✓ 21 lessen van 6 uur (exclusief pauzes en lunches) elk op verschillende locaties in en rondom Amersfoort.
✓ Het lesmateriaal, de Edwines School handleiding voor de sommelier, diverse boeken (gastheerschap, kaas), WSET Studypacks Sprits en Sake, drukwerk en formulieren.
✓ Alle lunches, koffie en thee pauzes en snacks.
✓ Alle examens (in het Nederlands en Engels).
✓ De dranken. We besparen hier niet op en proeven ook op Grand Cru niveau en uitzonderlijke kwaliteiten uit de hele wereld in wijnen, saké, cocktails, gedistilleerd, bieren en veel overige dranken.
✓ De te proeven gerechten tijdens de les unit Harmonie drank & gerecht.
✓ Lessen van gastdocenten, ieder toonaangevend op hun vakgebied.
✓ Een jaar lang toegang tot JancisRobinson.com
✓ Een jaarlidmaatschap van het Nederlands Gilde van Sommeliers.
✓ Eigen account en toegang tot Edwines School Campus met veel extra ondersteuning en database met naslagmateriaal, regiokaarten, artikelen, gedetailleerde informatie over landen en gebieden & extra leerstof.
✓ Edwines School Sommelier Box met 6 professionele Spiegelau Expert Tasting proefglazen, opener en spuwbakje.
✓ Korting op het assortiment in de webwinkel van Edwines.com.
✓ Korting op het wijntijdsschrift Perswijn.
✓ De btw is niet inbegrepen. (Zakelijke bedrijfsfactuur is uiteraard mogelijk zodat btw fiscaal aftrekbaar is).
✓ Persoonlijke coaching en training door Edwin Raben.
✓ Afsluitende diploma uitreiking met diner met proeverij van jullie blinde, ingebrachte flessen. Locatie en datum volgen.
✓ Oud studenten van de Edwines School en studenten die al lid zijn van het NGS genieten een korting van € 100,- (indien in het bezit van de Tasting Box).
✓ Betaling kan in termijnen. Normaal 3, in overleg ook 9 bijvoorbeeld mogelijk tegen extra kosten.
Wat zijn de lesdagen en tijden?
De lesdagen zijn overdag op de dinsdagen, startend begin september 2024. De maandag is daardoor vrij voor het bezoeken van proeverijen en activiteiten van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Overigens is het Internationale, Engelstalige Sommelier Examen is op een maandag.
De lessen beginnen om 10.00 uur en zullen duren tot 16.00/16.30 uur. Afwijking van tijden kan voorkomen afhankelijk van het onderwerp.
✎ 10 & 17 september 2024
✎ 1, 8 15 & 20 oktober 2024
✎ 5, 12 en 26 november 2024
✎ in december is er geen les (jullie zijn al druk genoeg)
✎ 7, 21 & 28 januari 2025
✎ 4 & 25 februari 2025
✎ 4 maart 2025
✎ Maandag 10 maart 2025 Het A.S.I. Sommelier Exam
✎ 1, 8 & 15 april 2025
✎ 6 & 27 mei 2025
✎ 17 juni 2025 Presentatie eindopdracht en Bezoek Wijngaard
Afsluitend diner (iedereen neemt een blinde fles mee) met diploma uitreiking. Datum en locatie volgt.
Startdatum: 10 september 2024
Tijd: 10.00-16.15 uur
Examen: Maandag 10 maart 2025.
Locatie: Amersfoort, Examen plaats volgt